KUCHARZ
1. Sporządzanie różnego rodzaju potraw z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń.
2. Wykonywanie różnymi technikami i metodami różnych asortymentów potraw.
3. Sporządzanie potraw kuchni regionalnej, polskiej i innych narodów oraz dietetycznych.
4. Pobieranie surowców i półproduktów do mprodukcji kulinarnych.
5. Obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna).
6. Wydawanie posiłków na stołówce estetycznie i zgodnie z gramaturą.
7. Zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych.
8. Znajomość instrukcji obsługi maszyn, urządzeń na stanowisku pracy i windy.
9. Sprzątanie po każdym posiłku, zmywanie naczyń stołowych i kuchennych.
10. Troska o ład i porządek oraz dbałość o należyty stan kuchni, stołówki i pomieszczeń przyległych (szatnia, łazienka, pomieszczenia socjalnego)
11. Utrzymywanie w bieżącej czystości bloku żywieniowego oraz znajdującego się w nich wyposażenia.
12. Przestrzeganie zasad bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego.