POMOC KUCHENNA
A. Część teoretyczna:
1. Zapoznanie się z przepisami bhp, p-poż.
2. Szkolenie wstępne z zakresu BHP.
3. Zapoznanie się z innymi regulaminami, instrukcjami obowiązującymi w szkole, z organizacją pracy kuchni i stołówki.
4. Zapoznanie się z obsługą urządzeń kuchennych.
B. Zadania wykonywane przez bezrobotnego w okresie odbywania stażu:
1. Przygotowywanie pod kierunkiem kucharza produktów i materiałów na posiłki zgodnie z obowiązującymi normami i potrzebami.
2. Przygotowywanie wraz z kucharzem posiłków zgodnie z wymaganą jakością.
3. Mycie garnków i innych naczyń kuchennych oraz ich wyparzanie zgodnie z normami sanitarnymi, instrukcjami.
4. Obsługa sprzętu kuchennego.
5. Przestrzeganie zasad BHP i instrukcji bezpiecznego użytkowania urządzeń, maszyn itp.
6. Właściwe zabezpieczenie powierzonego mienia przed możliwością zniszczenia lub kradzieży.
7. Utrzymywanie czystości i higieny w pomieszczeniach kuchennych i jadalni.
8. Odkurzanie i mycie podłóg parkietów i posadzek odpowiednimi środkami.
9. Usuwanie pajęczyn, odkurzanie lamp na bieżąco, mycie osłon lamp zgodnie z potrzebami.
10. Ścieranie kurzu z parapetów i mycie stołów.
11. Odkurzanie i mycie sprzętu znajdującego się w kuchni i innych pomieszczeniach kuchennych.
12. Wykonywanie innych czynności na stanowisku pomoc kuchenna zleconych przez przełożonego.